Når Mosen rammes af bukkefeber

Af Jesper Petersen

Fredag den 16. maj 2008. Det er store bukkefeber-dag i Mosen. Klokken er lidt over 8. Vejret er vidunderligt. Vinden svag fra vestnordvest. Solen stråler fra en skyfri himmel. Er man bukkejæger har dagen i dag kun én fejl: Det er en hverdag og man er nødt til at ta’ sig en fridag fra arbejdet, hvis man vil være med på årets første bukkejagtdag. Og det vil mange.

Allerede i Skuderløse dominerede bukkejægerne bybilledet. En stationscar passerer mig ved Tingstedet med en tydelig bukkefeberplaget jæger inden i. Lige før Nøddebo passeredes jeg af endnu én, en grøn offroader med en mobiltelefontalende, storsmilende jæger, der i høj fart – og med een hånd på rattet (den anden på telefonen) – svinger ned ad grusvejen Skuderløse Enghave. Da jeg nogle få minutter senere triller ned ad Rødebrovej syd for Skuderløse kan jeg se at den glade, mobiltelefonsnakkende bukkejæger er stoppet ved den store skrammelplads. Her taler han ud af sit åbne vindue sammen med en mand i endnu en offroader, sølvgrå.  Om dagens jagtlykke, gætter jeg.

Ved indkørslen til Tuerne er der til min overraskelse slet ingen jægere eller biler at se. Og en roligt spankulerende fasankok på vejen længere inde antydede, at her heller ingen forstyrrende jægere er længere inde i Tuerne.

Også i Fladvandet på den anden side ånder alt fred og ro. Jeg tæller 8 par grågæs med unger i Flv. a/b. Som alle andre fugle fouragerer de roligt i området, der er et meget fint vådområde med høj vandstand i år. Ser blishøne i Flv. a, hvilket jeg vist ikke gjorde i går. Og minimum 4 rødben i Flv. a. i dag.

Da jeg kigger ud over Porsmosen får jeg lige et glimt af en hurtigkørende offroader i en af foldene her.

Jeg stopper på Rødebrovej, hvor råbukken lå trafikdræbt i går. For at kigge efter tranerne. De var dog ikke at se. Til gengæld mindst 2 råbukke, en ung og en ældre. Den første opsøgte ubetænksomt den første (dens far måske?), der farer i flæsket på den med hornene sænket, så den måtte flygte over hals og hoved.

Svenskevejen er ét kaos af bukkejægere, lastbiler og en traktor. Det minder mere om en travl byggeplads fremfor en mose med fredskrævende fugle og dyr i færd med at yngle. Der er i de senere uger blevet lagt et tykt lag grus/kalk/byggeaffald på Svenskevejen. Mindst to store lastbiler og en traktor med ladvogn suser ind ad den engang stille mosevej med det ene læs vejfyld efter det andet. Støvskyer står ud over Godsets Fold og dækker de grønne planter og træer langs vejen til i kridhvidt støv. Midt i det hele springer en buk frem og stiller sig en øjeblik som stivnet midt på vejen, da støvet fra en netop passeret lastbil på vej nordpå hyllet Svenskevej og de nærmeste omgivelser i støv

To bukkejægere racer frem og tilbage i deres biler imellem lastbiler samt en traktor på Svenskevejen. På bukkejagt i støv og maskinlarm! Så har man set det med.

Der var blevet kørt i offroader mellem tg.9 og 12. Og for enden af Grevindestien var græsset trampet godt ned – for ganske nyligt. Jeg gik lidt betuttet op ad den tilgroede vej til tg.42. Og tilbage igen til sydenden af tg.41. Linie 8-vejen havde også tydelige nye offroaderspor. Lige før jeg nåede højmosen passerede jeg en skoleklasse fra Fensmark og deres lærer, der fortalte at han havde hørt hele 2 rørdrummer i Tuerne i år. Der var også én i Mosen i dag, i tg.27 – eller lige ved.

Syd for tg.32 stødte jeg igen på nye offroaderspor i den bløde Mosejord. I Tyvekrog holder en Mitsubishi ved jagthytten nord for tg.38. Den har tilsyneladende været ude at køre mellem tg.38 og 39 tidligere på dagen, hvor vegetationen var mast ned i mere end eet par hjulspor.

Går ind i Mosen igen ved vest for Broksø Slot. Da jeg når Broksø-marken nordvest for Broksø Porsemose opdager jeg nye offroaderspor, og ude ved Jagthytten på Broksøs del af Svenskevejen hold fire personbiler parkeret, bl.a. Skjold-Nielsens. De havde foreløbigt skudt én buk i dag, oplyser Skjold Nielsen, da jeg lidt senere støder på ham ved jagthytten på Svenskevejen. Skjold-Nielsen beder mig om ikke at gå længere sydpå ad Svenskevejen, da der er jægere på bukkejagt her. Jeg kan i min kikkert se én af dem stå med sin jagtriffel på vejen vest for BiF b.

På vej tilbage ad Svenskevejen kom Cathrine Riegels Gudbergsen kørende i en pickup med en trailer med murbrokker efterspændt. Hun stopper og beder mig om ikke at fortsætte mit fuglekiggeri længere ud ad Svenskevejen i dag på grund af bukkejagten. Jeg fortæller, at Skjold-Nielsen netop har givet mig sammen henstilling. Det er derfor jeg er på vej tilbage nordpå til min cykel oppe på Broksøvejen.

Dagen efter, lørdag den 17. maj, er både jeg og Eulàlia i Mosen. Vi starter med at besøge Porsmosen, hvor jeg ikke var i går.  Vi tæller 6 parkerede biler ved Gisselfelds jagthytten ved jernbanen.

Ovre ved Rødebrovej ser vi hjulspor i græsset ved indkørslen til Tuerne (kommet siden i går), og højst sandsynligt hidrørende fra bukkejægere.

I Broksø Enge var der også bukkejægere i dag. Hvor mange får vi ikke afklaret. Vi går ned langs Susåens nordbrink til Sømose. Fra skellet ind til BF af kan vi se mindst een bil v. jagthytten ved Svenskevejen.

I Tyvekrog er der – i modsætning til i går – ingen biler. Men vi kom ved middagstid i dag, hvor morgenduelige jægere kunne være over stok og sten.